Manastirea Secu

Posted by in Obiective turistice, Neamt on May 20, 2013 . 0 Comments.

Scurt istoric al manastirii Secu


Manastirea Secu este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani si este una dintre cele mai vechi manastiri din Neamt. Primul schit a fost ridicat in anul 1530, iar Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Constructiile care se afla astazi in cadrul complexului manastiresc de la Secu au fost construite, incepand cu anul 1602, de catre vornicul Nestor Ureche. Pelerinii pot vizita muzeul manastirii numit Colectia de obiecte bisericesti de la Manastirea Secu.


In interiorul complexului monahal de la Secu se afla si doua paraclise: paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” si paraclisul “Sf Nicolae”, ce pot fi vizitate de pelerini. In Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” se gasesc si raclele cu osemintele a doi duhovnici renumiti Ieroschimonahul Vichentie Malau si Ieroschimonahul Antim Gaina

Cea mai de pret icoana a Manastirii Secu  este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferita in anul 1647 de catre domnitorul Vasile Lupu ca semn de pretuire deosebita fata de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusa din Insula Cipru si este cunoscuta sub denumirea de Icoana Cipriota de la Manastirea Secu.

Biserica manastirii Secu a fost construita in anul 1602 din piatra, in forma de cetate dreptunghiulara. Asezata in mijlocul zidurilor, poarta hramul „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul” care este sarbatorit in fiecare an la data de 29 august. In anul 1821 la Manastirea Secu s-a purtat ultima lupta a eteristilor cu turci, lupta castigata de catre turci care au incendiat si distrus o mare parte a manastirii. Tot in acel an, maica Olimpiada de la Varatec s-a refugiat la Secu din calea celor care au jefuit Manastirea Varatec. Dupa incendiul din 1821 s-au reconstruit corpurile de chilii din incinta, totodata refacandu-se din temelii si Paraclisul „Sfantul Nicolae”.In anul 1832 pe locul bisericutei de lemn a lui Zosima se construieste o biserica din zid, pe temelie de piatra, ctitorie a lui Veniamin Costache cu hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” si care detine o bogata colectie de obiecte de patrimoniu. Biserica de la manastirea Secu este o constructie masiva in plan trionic, cu o turla deschisa poligonala, care pastreaza caracteristicile ctitoriilor voievodale moldave din secolul al XVII-lea, avand unele modificari in arhitectura exterioara. In anul 1850 a fost pictat interiorul bisericii iar catapeteasma naosului a fost refacuta din lemn de tei sculptata in stil baroc si poleita cu aur.

Last update: May 20, 2013

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: