Manastirea Neamt

Posted by in Obiective turistice, Neamt on May 20, 2013 . 0 Comments.

Manastirea Neamt – judetul NeamtManastirea Neamt, potrivit documentelor dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Din aceeasi perioada dateaza si Manastirea Bistrita, unde se afla mormantul lui Alexandru cel Bun si Icoana Sfintei Ana (primita in dar in anul 1407). Pe baza izvoarelor istorice, nu se cunoaste pana in prezent cu exactitate cine a intemeiat manastirea Neamt, cand anume si in ce imprejurari. Voievozii Petru Musat (1375-1391), Alexandru cel Bun (1400-1432) si Stefan cel Mare (1457-1504) sunt ctitorii acestei manastiri.


Petru Musat a fost cel dintai domnitor care a zidit pe locul vechiului schit de la Manastirea Neamt, o biserica din piatra inconjurata de chilii calugaresti, diferite cladiri, turnuri si ziduri de aparare. In anul 1471 in urma unui cutremur manastirea Neamt a fost zdruncinata din temelii, motiv pentru care Stefan cel Mare va inalta o noua biserica, alaturi de cea veche. Biserica manastirii Neamt a fost sfintita cu mare alai dupa izbanda de la Codrii Cosminului. Stefan cel Mare, ctitorul unui obiectiv istoric si medieval deosebit de important, Cetatea Neamtului, a avut o grija deosebita pentru manastire si a inzestrat-o in anul 1485 cu un clopot iar in anul 1502 cu un panaghiar.

 


Zona in care se afla manastirea Neamt este vestita in Romania datorita densitatii mari de manastiri. Avem astfel manastirea Sihastria, cunoscuta pentru parintele Ilie Cleopa si parintele Paisie Olaru sau manastirea Secu, de unde a plecat parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda. Schiturile manastirii Neamt sunt: Schitul Pocrov din anul 1714, Schitul Vovidenia din 1754 si Schitul Icoana care dateaza din anul 1823. Tot de manastirea Neamt apartine si Casa Memoriala Visarion Puiu si Muzeul Mihail Sadoveanu, situat langa schitul Vovidenia.

Din vechile constructii care au existat intre zidurile Manastirii Neamt, astazi, se mai regasesc doar biserica lui Stefan cel Mare si partea inferioara a turnului clopotnita zidit de Alexandru cel Bun. Cladirile care se afla acum in incinta manastirii dateaza din secolele XVIII – XIX. Intre anii 1958 -1961 a fost reconstruita biserica Sfantul Gheorghe, intre chiliile de pe latura de est, pe locul unde altadata Petru Musat inaltase prima biserica din piatra.
 

Last update: May 20, 2013

Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url with http://)
* Comment: